A szempillaépítés mint szakma, avagy mitől válsz jó szakemberré?

Fejes Adrienn muszempillaepites oktatoManapság egyre divatosabb szakma a szempillaépítés Magyarországon is. Ami nem csoda, hiszen egy profi szakember kezei közül valóban lenyűgöző pillák kerülnek ki. A végeredmény rendkívül látványos, lash stylistként kiélheted a kreativitásodat és rengeteg versenyre eljuthatsz külföldön. Csillogás, utazás és szépség jellemzi ezt a szakmát. Legalábbis ez az, ami a kirakatból látszik. Bár a szakma telített, mégsem válik mindenkiből profi szempillaépítő. Nézzünk be egy kicsit a kulisszák mögé! Megmutatom, mi kell ahhoz, hogy eljuss a szakma csúcsára!

Türelem, pillát terem

Az egyik legfontosabb tulajdonság, amivel rendelkezned kell, ha profi szempillaépítő szeretnél lenni, az a t-ü-r-e-l-e-m. Egy teljes folyamat akár 1,5-3 órás is lehet! Ez pedig nem kevés idő, és végig ugyanazzal a precizitással kell dolgoznod, hogy az utolsó pilla is tökéletes legyen. Amellett, hogy a vendéged elvárja a kifogástalan végeredményt, szakemberként is mindig erre kell törekedned. A minőség sokkal fontosabb, mint a mennyiség. Ne a vendégek száma jelentse a mércét, hanem hogy kifogástalan munkát adj ki a kezedből.

A türelem azért is elengedhetetlen, mert a pillákkal nem könnyű dolgozni. Ha nem elég precízen bánunk velük, akkor a szálak kuszák lesznek. Fontos a helyes pozícionálás. Ráadásul akár 200 szál szempillát is applikálni kell ahhoz, hogy gyönyörű, dús pillákkal távozzon a vendég. Ezt csak precíz, pontos, türelmes munkával érhetjük el. És persze kitartással. Aki nem rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, annak nem érdemes ezt a szakmát választania.

Kreativitás, művészi érzék

A műszempilla építés, főleg a volume, szinte már művészet, ha valóban komolyan vesszük. Fontos a jó arányérzék, hiszen nem mindegy, milyen hosszúságú pillákat applikálunk. Sokan esnek például abba a hibába, hogy túlságosan hosszú műszempillával dolgoznak. Sajnos így a végeredmény nem lesz esztétikus és tartós sem. Ahogyan az is számít, mennyire dúsítjuk a szempillákat. Természetesen lehet kreatívan alkotni, sőt kell is, de az esztétikai érzék sosem hagyhat cserben. A szakmánk mindenek felett álló alapszabálya, hogy soha ne ártsunk a saját pilláknak! Ez nem csak a vendégnek fontos, de nekünk, szakembereknek, is hisz a saját munkánkat könnyítjük meg vele.

Ha szeretnél szakmai versenyeken is részt venni, akkor ott tényleg kreatívnak kell lenned. Nem árt egy kis kísérletező kedv sem hozzá. Persze a szakma szabályait ehhez alaposan ismerned kell. Csak úgy lehet kitűnni a mezőnyből, ha a végeredmény már szinte a művészet határait súrolja. Nem véletlen a lash artist (szempilla művész) kifejezés.

muszempilla oktatas

Tanulni, gyakorolni, gyakorolni

Az első lépés a szempillaépítővé válás felé, hogy elvégzel egy tanfolyamot. Érdemes olyan oktatót választani, akinek a munkái tükrözik a minőséget. Egy tanfolyamon az alapkészségeket, szabályokat lehet elsajátítani. De itt nem lehet megállni, mert ahhoz, hogy profivá válj, rengeteget kell gyakorolni! Sok-sok munka és tanulás árán lehet fejlődni, egyre jobbá, rutinosabbá válni. A türelem itt is nélkülözhetetlen tulajdonság. Ne várd, hogy egyből a legjobbak között leszel.

Ez természetesen rengeteg időbe és pénzbe kerül, de hidd el, megéri. A kitartás és a szorgalom fontos ahhoz, hogy tökéletesedjen a technikád, biztos kézzel tudj dolgozni. Ebben a szakmában folyamatosan van lehetőség a tanulásra, fejlődésre, új kihívások teljesítésére. Unatkozni biztosan nem fogsz!

Úgy érzed, elég kitartó, szorgalmas és kreatív vagy ahhoz, hogy lash stylist legyél? Szeretnéd megtanulni a szakma trükkjeit? Olyan profi oktatót keresel, akitől megtanulhatod az alapokat? Akkor nézd meg, milyen kezdő és haladó workshopokat kínálok Neked!

2018.06.26.